Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Η αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Ο Αντιπρόεδρος της Κ.Α. Στέλιος Φενέκος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς
https://www.youtube.com/watch?v=k1IDbTQOAHk
Στρατηγικός στόχος της “κοινωνίας αξιών” είναι: ‘’Η αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς να αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδος!’’.
Η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία στην λήψη των μέτρων και δεν λειτουργεί έγκαιρα, αποφασιστικά, αποτελεσματικά και με προοπτική στην λήψη μέτρων. Ασχολείται μόνο με τα νούμερα χωρίς να δίνει προοπτική και χωρίς να δημιουργεί τις κατάλληλες τάσεις στην οικονομία για να έχουμε την ελπίδα να βγούμε από το αδιέξοδο.
Η φοροδιαφυγή και οι ανείσπρακτοι φόροι φέρεται να είναι αυτή τη στιγμή περίπου 55 δις, το κόστος της διαφθοράς στο ΑΕΠ δίνεται στα 30 δις και το χρήμα που έχει βγει από την Ελλάδα χωρίς να ελεγχθεί η νομιμότητα προέλευσης τους, είναι σύμφωνα με τον οργανισμό Global Financial Integrity 261 δις.
Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών μονίμως λειτουργούν καθυστερημένα και δεν εκμεταλλεύθηκαν, όπως όφειλαν, τις μεγάλες αυτές πηγές εσόδων.
Σε ό,τι αφορά στη διαφθορά, η “κοινωνία αξιών” δεν πιστεύει σε ”μερεμέτια” και αποσπασματικές λύσεις. Σήμερα υπάρχουν πολλές διάσπαρτες αρχές και η πρότασή της είναι η δημιουργία μίας ανεξάρτητης διωκτικής αρχής, η οποία πρέπει να οργανωθεί κάθετα με συγκεκριμένες ανεξαρτησίες, αρχές λειτουργίας, στελέχωση με επιθεωρητές, εισαγγελείς, πράκτορες, επιστημονικά στελέχη κλπ. και με τους κατάλληλους πόρους.
Ανάλογα με την εμπειρία που υπάρχει από άλλες χώρες, που καταπολέμησαν επιτυχώς τη διαφθορά, ένα προϋπολογισμένο κονδύλι της τάξης των 100-120 εκατομμυρίων είναι αρκετό για την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία της Αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου