Κυριακή 14 Μαΐου 2023

1821/2020: Η νέα Ελληνική Επ-Ανάσταση! Energy Press, 22/4/2020

 

1821/2020: Η νέα Ελληνική Επ-Ανάσταση!

22 04 2020 | 

Η ορμή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ήταν αρχικά μεγάλη, ένα φουσκωμένο ποτάμι, έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα, με ανακατάκτηση πολλών εδαφών και απελευθέρωση μεγάλου τμήματος της Πελοποννήσου, δυστυχώς για πολύ λίγο, μετά άρχισε η εσωτερική φαγωμάρα, το εθνικό μας  ¨άθλημα¨.   

Αυτές τις δύσκολες ημέρες του 2020, διεξάγεται μια δεύτερη μεγάλη ελληνική επανάσταση που συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό της Ανάστασης του Θεανθρώπου.  Επανασταστούμε κατά του κακού μας εαυτού, του βολέματος, της ψευτομαγκιάς, της ¨ξερολίασης¨, του ¨δε βαριέσαι¨ και πρωτοστατούμε στην υπεύθυνη συμμετοχή στην αντιμετώπιση μιας πρωτόφαντης κρίσης με ωριμότητα, ατομική ευθύνη και συνειδητή εμπλοκή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφεθούμε σε αντίστοιχες, με το παρελθόν,  ατραπούς εσωτερικής διχόνοιας, η επόμενη ημέρα μετά την κρίση πρέπει να μας βρει ενωμένους, σαν μια γροθιά, στην εκπόνηση και υλοποίηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης με προτεραιότητες τον Άνθρωπο, το Περιβάλλον, την Κοινωνική Πρόνοια και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, που δεν θα αποκλείει κανέναν, που θα έχει τις υπογραφές και την στήριξη όλων και θα αποτελέσει την δύναμή μας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε άλλης αντίστοιχης κρίσης.

Η Νέα Ελληνική Επ-Ανάσταση καθιερώνει την Ελλάδα στον διεθνή στίβο ως μια χώρα πολυεπίπεδα ασφαλή,  με πολιτισμό, με συγκροτημένη και αποτελεσματική ηγεσία που χειρίζεται με πυγμή μια πρωτόγνωρη κρίση και ένα λαό που ωριμάζει, αφήνοντας πίσω τον κακό του εαυτό των εύκολων λύσεων και της βολικής πίστης στις λαϊκίστικες υποσχέσεις της επίλυσης όλων των υπαρκτών προβλημάτων με ψευτοτσαμπουκά και μαγικά ραβδάκια ο οποίος αναλαμβάνει με ατομική ευθύνη να υποστηρίξει το κοινό καλό.  

Το παλαιότερο, πολύ επιτυχημένο σλόγκαν, rebranding Greece, γίνεται πράξη, όχι ως μαρκετίστικο επιχείρημα, αλλά ως απόρροια επιλογών, ηγεσίας και συστράτευσης.  Η Ελλάδα γίνεται σημείο αναφοράς, όχι όπως τα τελευταία χρόνια για τις κακές μας πολιτικές επιλογές και τις οικονομικές πρακτικές της αρπαχτής και του λαϊκισμού, αλλά πλέον για την αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση που μας θέτουν στην πρωτοπορία του σύγχρονου κόσμου.  Έμπρακτα δείξαμε ότι οι εποχές που ήμασταν το μαύρο πρόβατο μπορεί και να τελείωσαν και πλέον επιλέγουμε και υποστηρίζουμε ηγεσία που σχεδιάζει και υλοποιεί καλές πρακτικές, άξιες για μίμηση και γινόμαστε η κοινωνία που απαξιώνει τον τυχοδιωκτισμό και τον καιροσκοπισμό και συντάσσεται στην υλοποίηση των πολιτικών αυτών.

Δημιουργήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, που δίνει χώρο σε μια αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα. Ηγεσία αποτελεσματική στη διαχείριση μιας τεράστιας κρίσης, εκεί που σε άλλες μεγαλύτερες και πιο ισχυρές χώρες οι ¨ηγέτες¨ αποδείκνυαν την δυσανεξία τους στην επιστήμη και την κοινή λογική και δρούσαν σπασμωδικά, με ανικανότητα και απανθρωπιά,  προσπαθώντας –παρά τις παραινέσεις των ειδικών επιστημόνων- να περιορίσουν το πολιτικό τους κόστος από την επιβολή ενός γενικευμένου lock down, η ελληνική κυβέρνηση πρόταξε με σαφήνεια ως απόλυτη προτεραιότητα τη ζωή των ανθρώπων, ακολουθώντας ίσως και την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη, ότι ¨η πόλη είναι οι άνθρωποι και δεν έχουν αξία ούτε πλοία ούτε τείχη έρημα ανθρώπων¨.

Είδαμε Κυβέρνηση που απέδειξε ότι νοιάζεται πραγματικά για τους Ανθρώπους και δεν περιορίστηκε σε δακρύβρεχτες διατυπώσεις αγαθών προθέσεων, δαιμονοποίηση ξένων κέντρων και διασπορά φημολογιών για διεθνείς, σκοτεινές συνωμοσίες. Σίγουρα λάθη μπορεί να γίνονται, ή ακόμη και κάποια μέτρα να μην καλύπτουν όλους τους έχοντες ανάγκη, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι λάθη δεν κάνει μόνο  αυτός που δεν κάνει τίποτε, σημασία έχει να λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις των παραγωγικών φορέων, να αξιολογούνται και να αξιοποιούνται στον εξορθολογισμό των μέτρων.

Βλέπουμε Ισχυρό Κράτος, που δημιουργεί θεσμούς και υποστηρίζει δομές, βασιζόμενο στη γνώση των ειδικών, κράτος που προστατεύει τους ανθρώπους του, δημιουργώντας σεβασμό και ασφάλεια.  Η μετριότητα, η ψευτομαγκιά, ο λαϊκισμός, και οι υπόγειες ¨δημοσιογραφικές¨ διασπορές ξεγυμνώθηκαν μπροστά σε ένα ήρεμο τρόπο διαχείρισης μια πρωτόγνωρης κρίσης, από τεχνοκράτες οι οποίοι με ανθρώπινο λόγο, χωρίς κραυγές και μαγικές λύσεις έπεισαν για την ανάγκη συμμόρφωσής μας με τα ανορθόδοξα μέτρα που προτάθηκαν και επιβλήθηκαν, και το σύνολο των κατοίκων τα σεβάστηκαν, αντιλαμβανόμενοι την αξία της ατομικής ευθύνης για την προώθηση του κοινού καλού.

Καταδικάστηκε έμπρακτα ο λαϊκισμός, ο οποίος σε πολλές χώρες δημιούργησε εκατόμβες νεκρών που σοκάρουν.

Ζούμε πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα, Ανορθόδοξα, όπως  απαιτούσε η αποτελεσματική διαχείριση μια πρωτόφαντης κρίση. Ο Έλληνας μακριά από το χωριό του πασχαλιάτικα… κι όμως πειθαρχήσαμε για το ατομικό και κοινωνικό καλό που συνειδητοποιήσαμε ότι βαδίζουν χέρι-χέρι. Κυβερνητικές αποφάσεις που ήταν σίγουρα δύσκολο να ληφθούν αλλά δικαίωσαν με την αποδοχή τους από μια νεοελληνική κοινωνία που ωρίμασε απότομα. Ζήσαμε αντί για το ζεστό αγκάλιασμα στην εκκλησιά και τις ευχές, την απομόνωση και ασκηθήκαμε σε μια νέα κοινωνική δεξιότητα την ¨διαμπαλκονιακή επικονωνία¨, αμήχανα αρχικά, με θέρμη στη συνέχεια.

Η αναστολή της βιομηχανικής παραγωγής και οι περιορισμοί στην μετακίνηση οδήγησαν στον περιορισμό της έκλυσης ρύπων που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Ας προσπαθήσουμε να μην γίνει μια βραχύβια παρένθεση αλλά να μας διδάξει για τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης  που πρέπει άμεσα να ληφθούν και να υποστηριχθούν από όλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί αμήχανη και δεν ηγείται ενός συντονισμένου και ανορθόδοξου σχεδιασμού  που θα έπρεπε να στοχεύει όχι μόνο στη χρηματοδότηση της διαχείρισης της κρίσης αλλά της ανάκαμψης

Οι Αρχές της Αλληλεγγύης και της Οικονομικής Δικαιοσύνης, βασικές αρχές της Ε.Ε,  πρέπει να εφαρμοστούν, γιατί βρισκόμαστε στη δίνη ενός εξωτερικού σοκ που δεν προκλήθηκε από κάποια ανώριμη οικονομική συμπεριφορά, ενός ¨μαύρου πρόβατου¨, αλλά είναι μια κρίση που χτύπησε όλους αλλά καθιστά δυσκολότερη την επανεκκίνηση σε κράτη με υφιστάμενα οικονομικά προβλήματα.  Δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν πίσω, όλοι μαζί πρέπει να  προχωρήσουμε με σύμπνοια.  Η διαχείριση της κρίσης και της επανεκκίνησης αποτελεί μια από τις τελευταίες  ευκαιρίες της Ε.Ε. για να αναδείξει τον συνεκτικό και ηγετικό της ρόλο.

Εξουσία μαζί με τους άλλους και όχι πάνω από τους άλλους, πρέπει να είναι το μοντέλο συνεργατικής ηγεσίας που πρέπει να υιοθετηθεί. Μέσα από ακραίες δυσκολίες αναδείχθηκαν οι αξίες της ηθικής στην ηγεσία, ως εργαλείου λήψης αποφάσεων, και των ειλικρινών συνεργειών.  Με αυτά θωρακίζεται η ανθεκτικότητα και σφυρηλατούνται η συνειδητή δέσμευση και η ομοψυχία μας.

Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη θεσμοθέτησης μόνιμων ¨εργαλείων¨ για αποτελεσματική διαχείριση μεγάλων κρίσεων, αυτό θα καταξιώσει την Ε.Ε. ως θεσμό και θα κάνει να σιγήσουν –ελλείψει επιχειρημάτων- όλες οι φωνές που προωθούν τον Ευρωσκεπτικισμό.  Για να δημιουργήσουμε μια νέα αλληλέγγυα κοινωνία μακριά από το καταδικασμένο μοντέλο της απληστίας, της άναρχης ανάπτυξης και της αλόγιστης καταστροφής του περιβάλλοντος, χωρίς ανισότητες που υποσκάπτουν την Καινοτομία και την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Δεν θέλω επιστροφή στην κανονικότητα, αυτήν που είχαμε, θέλω να πορευθούμε όλοι μαζί και να δημιουργήσουμε μια Νέα Κανονικότητα, με Ηθική στην Εξουσία, με Ατομική Ευθύνη που θα υποστηρίζει το Κοινό Καλό γιατί με όπλα, τείχη και παραπληροφόρηση δε λύνονται ποτέ τα προβλήματα.

Άθλος μας θα είναι η συμπόρευση για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα είναι θωρακισμένη έναντι αντίστοιχων μελλοντικών κρίσεων, χωρίς δαιμονοποιήσεις, αποκλεισμούς και εύκολες λύσεις για να δημιουργήσουμε ένα μακροπρόθεσμο, ευρύτερο και φωτεινό μέλλον.

*Ο Δημήτρης Κόλλιας είναι Διευθυντής Ανάπτυξης της Greenesco Ενεργειακής, εταιρείας των ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Attica Finance

 

https://energypress.gr/news/18212020-i-nea-elliniki-ep-anastasi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου